My Followers = My Friends

::e-book yang menarik::

3.8.11

22nd: 2 Ramadhan

2 Ramadhan :

Bersahur : lauk yg dipanaskan jer...
Berbuka : dirumah... masak ayam sambal jer + lauk dibeli di bazar.
+murtabak (kesukaan suami)

::ayam sambal::

post-footer-line-3

21st: Ramadhan Al-Mubarak

 Alhamdulillah kali ni diberi peluang untuk berpuasa lg...ramadhan kali ini amat bermakna dalam hidupku krn... 1st time berpuasa sbg isteri kepada suamiku tercinta...

1st day :
-bersahur : ringkas je...sbb En. Suami hnye mkn roti cicah air milo jerk...
-berbuka : Suami nk aku yg masak...huhuhu.. so menu ku ringkas sgt (ats permintaan suami)...
(telur masak kicap + ayam goreng)
berselera sungguh En. Suami makan....suka aku tgk die berselera...
alih2 aku dipersalahkan sbb masak sedap ...(sedap sgt plak kicap je kot)
                terawih bersama....

:: menu berbuka : telur msk kicap + ayam grg + dadih grape ::
:: dadih grape ku...1st time wat... :) ::

post-footer-line-3

1.8.11

20th: Muncul Kembali.... =)

come back...huhuhu setelah sekian lama x menulis blog.... hampir 4 bulan aku menyepi.... bkn sengaja, tapi terlalu bz menguruskan kehidupan sbg hamba, anak, isteri dan juga sebagai pekerja....sehingga tidak berkesempatan menulis blog...

well...alhamdulillah semuanye berjalan lancar...n kini bleh r aktif menulis blog kembali...

di sini inginku mengambil kesempatan utk mengucapkan "Selamat Berpuasa kepada semua rakan2 n juga sahabat handai"
post-footer-line-3

8.4.11

19th: Wedding

entry kali ni zura nk share plk ttg majlis perkahwinan adik perempuan zura.....mcm x percaya adik zura dh bergelar isteri orang..heheehehe...Alhamdulillah majlis berjalan ngn lancar n selamat...

Majlis Pernikahan: 11.March.2011

Sah menjadi isteri kepada Mohd Nizam pada 11.March.2011 pada pukul 6 ptg (time2 tu kot..lupe r..) di Masjid Besi, Persint 3, Putrajaya...dengan suasana yh begitu tenang n cuaca yg indah di petang Jumaat...smuanya berjln dgn lancar n selamat... Amin.

  

teringat plak time majlis pernikahan ku....debaran nye..pergh...dup dap, dup dap..jantungku...So sama la perasaan adik ku ketika ini...Pengantin perempuan x la terasa sgt, lain r pengantin lelaki..sbb dorg yg nk bersalaman ngn ayh...kali ni ayh steady tul menikahkan anak keduanya..

Majlis Persandingan : 12.March.2011

Bertemakan warna Merah+Hitam+Putih, Pengantin Perempuan begitu anggun setelah lengkap berpakaian pengantin yg menjadi idamannya...pengantin lelaki pulak begitu kacak... Keluarga pula memilih pakain bertemakan warna kelabu+itam



Majlis Bertandang : 13 March 2011

Pada hr Ahad pula Majlis bertandang ke rumah pengantin lelaki di Klang, Selangor...6 kereta smuanya konvoi ke sana... senang juga la jlan nk ke klang..sbbnye pengantin yg lead jalan..hehehehe ;)
Di rumah pengantin lelaki, majlisnya berkonsepkan Jawa Theme (opcos r..org pior Jawa la katakan)..bgus sbb msih kekalkan ciri2 tradisional...meriah sgguh majlis di sana..siap ader laksa lg...pe lg time ni aku mkn lauk pengantin je la... ht aku tercuit bila tengok 'flower girls' comel ngn berbaju pinky...i like ..



                                                                  
post-footer-line-3

1.4.11

18th :...sambungan entry ke-17th

wah lama nye x update..maaf ye rakan2...balik dr induksi hr tu, zura x berpeluang untuk update blog...al maklumlah..balik dari induksi, keje berlambak utk zura siapkan...pastu bz ngn persiapan untuk majlis perkahwinan adik zura..11-13 mac hr tu...

k la..zura sambung stori masa di induksi tempoh hr ye....waktu bekerja sibuk ngn kursus di dewan dgn penceramah yg best2...bile malam sibuk dgn perbincangan kumpulan utk tugasan terakhir...'Presentation' ar ape lg...alhamdulillah group zura kena tajuk yg agak senang...iaitu ''Wawasan 2020''. Perbincangan kumpulan berjalan ngn lancar kerana ahli kumpulan semuanya beri kerjasama...dalam sibuk nk siapkan tugasan. zura n peserta kursus lain sempat pergi lawatan pada hujung minggu yg dikendalikan oleh AJK. 2 bas di sediakan untuk lawatan ini. Seronok bersama rakan2 baru...



 
::xtvt kump::

::sentiasa bertiga ke mana shj::

::jalan2::
bila tgk gmbr2 ni .... masih teringat xtvt yg zura n rakan2 lakukan di sg petani... keep in touch ye kwn2...
post-footer-line-3

24.2.11

17th : INDUKSI UMUM

huhuhuhu..dh brape hr ak x update blog...terasa mcm lama giler..ak x dpt mengupdate sbb utamanya ak pergi induksi umum...kini masuk hari ke -6 aku di sini.. Di sini ? di mana ye? eh..lupa plak aku nk bitau....

Aku dikehendaki melaporkan diri di Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN), Kampus Wilayah Utara yg lebih dikenali sebagai INTURA oleh penjawat awam yg lain. Induksi nie adalah wajib utk aku hadir kn diri sbbnye.. induksi ni merupakan salah satu syarat untuk aku membuat pengesahan jawatan aku sekarang sebagai penjawat awam.

Aku kini berada di INTURA yg terletaknya di Sg. Petani Kedah. Aku melaporkan diri pada 19hb Feb yg lalu...aku terpaksa berpisah ngn suami selama 10 hari...huhuhu rndunya pada encik abg...tp apakan daya..kerana tugasan terpaksa kami berpisah wat sementara.

Sebenarnya aku baru selesai membuat tugasan kumpulan yg telah diberikan oleh Fasilitator disini untuk dibentangkan pada hr Ahad nnt...al-maklumlah di Kedah hr ahad, hari bekerjakn...Disini makan2 sedap belaka. Sepanjang ak berada di sini aku belajar makan ulam-ulam kampung...hehehehe, mst ibu x percaya nnt sbb ak dh strt mkn ulam ;)

Disini juga ak dapat ramai kenalan yg baru...paling seronok...roomate ak pn best..hehehehe...roomate ak g kesian sbb die bru kahwin seminggu yg lepas n terpaksa berjauhan dgn suami nya....

k la ye rkn2...ak terasa ngantok yg teramat sgt la plak...ni pn ak pinjam lappy member...hehehehe, k la ye..nite n ble berkesempatan nnt..ak update sambungan ak di induksi ni ye... maaf
post-footer-line-3

16.2.11

16th : Balik Kampung!!

yeah!!! akhirnya ak dpt balik kampung gak... lps kahwin, x balik2 ke kampung...smpi org kampung tertanya2 pengantin baru x balik kampung ke??? yg jd mangsa ibuku la...hehehehe (sian ibu). Bukan ak x nk balik kampung...tp, ak x berkesempatan tuk balik ke kampung...ak ngn byk keje, ngn x shat nyer...ngn ak dpt kuarters...

mula2 ak n suami dh rancang tuk balik kampung pd CNY..sbb cuti pjg kn...tp terpaksa utk di tangguhkan sbb time CNY tu terpaksa pindah barang ke rumah baru..sbb utama nya, ucu free pd hr sabtu je..so terpaksa tukar rancangan... Rancangan di tukar pd 12/02/2011..so plan ngn ibu skali sbb ibu pn nk balik kampung...utk menjemput sanak saudara ke Majlis Perkahwinan adikku pada Mac nnt...

So rancangan kali nie menjadi...Selepas waktu bekerja, ak trus siap kn pakaian ak n suami utk d bawa..selesai packing brg..ak, suami, ibu, azie n nabil pun bergerak balik ke kampung.. balik kpg ngn satu kreta je... Suamiku bawa kreta ibu..ye la kreta ibu besar skit drpd kreta ak..hehehehe...

Dalam kul 8.45 malam ak dh sampi di Melaka..suami ku trus bawa kami ke Restaurant Mukmin Jaya Seafood. Restoran ni restoran masakan Cina Muslim. So kami sekeluarga pn setuju tuk mkn mlm d sini..sbb owner pemilik ini sememangnya org melayu dan  muaalaff (Cina Muslim)...info ni ak dpt setelah ak google search (ini link info yg ak dapat)  Salah seorang pemilik restoran ini juga merupakan chef di restoran ini, so 100% nya makanan d sini adalah HALAL. Lgpun suamiku yg nk blanja makan, so follow je la..hehehehehe


Masakannya mmg sedap2 belaka...ak n family mmg kerap ke restoran nie bile balik ke kampung... Menu pilihan kami pd malam tu, Nasi putih dan lauk pauk...ketam sweet sour, Crunchy Honey Lemon Chicken, Black paper Chicken,Sizzling Tofu with eggs, Kangkong Belacan, Shark's Fin Soup dan air pilihan ku semestinya Honeydew Juice...byk g menu yg menarik... yg penting puas mkn ketam nya... Harga? amat berbaloi...
post-footer-line-3

14.2.11

15th : Hadiah

Hye rakan2....meh la klik gmbr di atas untuk mencipta hadiah anda untuk org yg teristimewa
di hari lahirnya, anniversarry anda atau apa saja event...

harga yg berpatutan...anda tentu puas hati...
;)
post-footer-line-3

11.2.11

14th : Tersenarai

wah seronoknye....ni dh la first time aku join cabaran d blog akhirnya tersenarai juga...cabaran dr blogger terkenal iaitu Ben Ashaari.



click d sini

Thanks ye Abg Ben...yg ke-843 tu..hehehehe xcited lebih plak ... if ade yg x kena pd blog sy..sila la tegur ye..
post-footer-line-3

10.2.11

13th :Anda Kreatif???

Kreatif??

Sekiranya anda Kreatif..anda bleh lakukan sendiri...
Just make ur own gift. Make Your Own Gifts Here

for special person, family or friends...
Ia lebih bermakna untuk mereka dr beli hadiah yg mahal2...

If xde idea...untuk wat hadiah for special one...
Its' ok...just click here....
dan anda akan jumpa hadiah yg anda cari .....
x semestinya untuk valentine;s day ni ye...
hadiah untuk apa saja....can be for birthday, wedding anniversary, convokesyen, n etc..

If xnk klik link2 yg di atas....
try klik yg ni plak ye...cos yg ni untuk sesiap yg berminat untuk tambahkan pendapatan...

sila-sila lah meng'click' ia...enjoy it..

post-footer-line-3

8.2.11

12th : Alhamdulillah

Alhamdulillah smuanya selesai....

On 5th February 2011
Saturday

Pada hari Sabtu yg lepas, xtvt aku bersama suami adalah pindah barang ke rumah baru...Alhamdulillah ramai saudara n adik beradik yg menolong...

Pukul 9 pagi suamiku, 2 org adik lelaki ku telah kuar pergi ke KL untuk mengambil barang2 di rumah wan(nenek). Brg2 di bawa menggunakan lori Ucu (bapa saudara suami). Aku tdpt nk ikut suami krn aku tolong ibuku memasak untuk mkn tghr nnt...menu yg aku sediakan utk mkn tghri ialah :

::Asam Pedas Daging::
::Sayur Kobis msk Lemak Putih::
::Ikan Bakar with Kuah Asam::

Pukul 1.30 ptg lori pun sampai di Putrajaya, aku bersama ibu n azie trus gerak ke rumah baru membawa makanan yg akan di hidangkan....Sampai je di Persint 11..aku menolong adik2 n sepupuku angkat barang...

Dalam kul 3 ptg baru la kami makan tghr...masing2 dh penat n perut lapar..ape lg selesai bace doa..kami pn mkn ngn lahapnya...hehehehe, Selesai je mkn, adik2 n sepupuku pergi bersiar2 di bawah...kata mereka nk melawat kawasan...

 Dalam kul 6 petang...ak n suami bawa sanak saudara ke alamanda..mereka berhajat nk jln2 d sana...
hmmm..smpi je di Alamanda...decide nk main bowling...seramai 14 orag yg ambil bahagian...huhuhuhu.. betul2 enjoy n happening...

Sanak saudara suami ku smuanya tdo di rumah baru kami...walaupun ada kejadian yg x dingini berlaku...Alhamdulillah semuanya selamat n Insyallah xkn berulang kejadian yg sama...


post-footer-line-3

11th : GEGAR 1,000 BLOG OLEH BEN ASHAARI



Siapakah Ben Ashaari?
Jom mengenalinya.....amacam?? Ada Berani?

SAYA SOKONG DUNIA BLOG dan SAYA SUKA KERANA SAYA MINAT MENULIS DAN MEMBACA BLOG ! ANDA BAGAIMANA ??
post-footer-line-3

4.2.11

10th : Holiday

4th February 2011
Friday

Salam Jumaat, holiday ni xde plan g mana2 pn sbb sok dh de xtvt nk pindah brg ke rumah baru... so ptg smlm dr putrajaya ke keramat.. suami plan nk tdo umah maknye d Keramat. ak pn OK jer...

Setibanya di Keramat, tggu waktu Mahgrib lps tu kluar pergi makan, kali ni g mkn ngn wan (nenek suami) di Melawati...menu pilihan ku kali ni...Nasi Putih + Daging masak merah = Sirap Bandung.

Selesai g mkn , trus balik umah mak...pastu igt nk on9, tp x jd sbb khusyuk bersembang ngn mak smpi x sedar jam dh menunjukan kul 130 pagi...mcm2 crita mak cite pengalaman mak masih muda...ak pn smpi rasa x ngantuk...tp mak kena tdo awal sbb sok mak nk kena g hospital...sbb kena cuci darah.

Pg2 dh bgn tp tertido balik...huhuhu..ngantuk lg agaknye...pastu mak ajak abah n kami sarapan di luar...so lps breakfast..abah hantar mak ke hospital...ak, suami n uda...trus g SOGO...saje jln2...bkn nye nk bershopping...tp sekadar g main game kat tkt 8...hehehhehe..mcm2 game la kami main..ble dh terasa penat..g mkn kat mcD plak...pastu trus balik...

Ak igt trus balik umak mak...tp suami menuju ke umah Pak Lang, x jauh dr umah mak...so lepak je di umah Pak Lang...hehehehehe..ak menulis blog ni...ak masih berada d umah pak lang..mlm ni uda ajk tgk wayang...uda blanje katanya....

Nampak gayanye, lps balik dr tgk wayang la ak g Pasar Borong d Serdang...g bli barang dapur. selamat lah ada Pasar Borong 24 Jam...
post-footer-line-3

9th : Masa Lapang

4th February 2011
Friday

Masa lapang??? hmmm...pe nk wat ye time ada masa lapang ni.... klau Zura, zura suka wat SUDOKU. Hobi ni start mase zura naik lrt nk ke pejabat di Asia Jaya, time tu dlm train penuh  dgn manusia..Al-maklumlah, pg2 nk ke pejabat tok cari rezeki...dlm kesesakan manusia dlm train tu, Zura terpandang seorang aunty ni khusyuk membuat puzzle..tp guna nombor...time tu zura x tau itu SUDOKU...bila terlihat muka depan buku aunty tu..bru la tau puzzle tu namanya SUDOKU....dlm hati ni dh berazam nk mencari buku SUDOKU. sbb dh mula JATUH HATI pd SUDOKU. puzzle ni asal dr Jepun.

Pd 5.6.2009..akhirnya hajat untuk memiliki buku SUDOKU terlaksana juga...dlm buku tu ada 308 puzzle..start dari level begginer hingga xpert level..skrg aku dkt complex level...huhuhu..bleh thn ssh gak la...
Buku ni ada lah buku kesayangan aku..sbb nye..kemana2 je aku pergi mst aku bawak..tu yg kdg2 suamiku bising sbb dlm handbeg penuh...tp bkn penuh ngn brg makeup...(hihihihi) penuh ngn buku...

Bila aku de masa je..aku akn wat puzzle ni...dh macam habit la...kdg2 tu sebelum tdo aku wat dlu... tp slalu nye aku akn wat puzzle smpi tertido...hehehehehe...

Ramai gak tnye ak cmne nk main puzzle ni...bla ak xplain..dorg paham..tp bile nk wat, dorg serender awal2...kdg2 tu, adik2 n suami kacau aku ble tgh khusyuk layan SUDOKU..mcm nombor dorg sruh aku isi kat tmpt kosong tu...

::contoh puzzle SUDOKU::

So pada yg belum try lg puzzle ni..cuba lah..mmg seronok... sambil tu kita bleh asah lg IQ kita...mmg bgus tok otak kita... k la..nk g layan wat SUDOKU plak...
post-footer-line-3

3.2.11

8th : Memulihkan Rasa Sayang

Perhubungan suami isteri mempunyai banyak cabarannya. Ada kala suka, ada kala duka. Namun kebijaksanaan kedua-duanya mengatasi segala-galanya. Jika bijak menanganinya maka rumah tangga itu akan bahagia tetapi jika sebaliknya, maka berantakan....(Ya Allah jauhkan la ia dr terjd pd rumah tanggaku)

Bagi mengekalkan keharmonian rumah tangga suami isteri harus sama-sama tahu bagaimana untuk mengukuhkannya. Sekiranya kasih sayang nampak semakin pudar, cepat-cepatlah pulihkannya. Ini kerana jika dibiarkan, akan terus melarat sehingga mendatangkan masalah yang boleh meruntuhkan bahtera perkahwinan itu. (sbb tu banyak kes penceraian yg kita pernah dengarkn)

Teringat kisah seorang kawan yang sedang menghadapi krisis dengan suaminya iaitu Noraini (bukan nama sebenar) dan suami, Ismail (bukan nama sebenar).

Menurut Noraini, mereka tidak bergaduh tetapi dia cuma berasa suaminya tidak menyayanginya lagi. Namun begitu Ismail masih menjalankan tanggungjawabnya sebagai ayah kepada dua orang anak. Masalah di sini, Noraini merasakan bahawa agak sukar untuknya menjadi isteri yang terbaik kepada Ismail apabila kasih sayang itu tidak diperoleh. Kata Noraini, Ismail cuma mahu dirinya bertindak sebagai ibu kepada anak-anaknya dan bukannya sebagai wanita, isteri dan rakan karib.

Namun, Noraini yakin Ismail masih menyayanginya dan sayangnya pada suami juga masih kental seperti awal perkahwinan, cuma masing-masing tidak pandai untuk meluah atau membajai kasih sayang tersebut membuatkan ia semakin pudar. Inilah antara asam garam kehidupan rumah tangga yang sentiasa berada dalam ranjau dan duri, jika tidak dibaja oleh perasaan dan ikatan yang ada sebaik mungkin, maka ia akan layu dan gugur ke tanah.

Bagi membantu Noraini dan wanita lain yang mengalami nasib sama, berikut beberapa tip yang mungkin boleh memulihkan semula rumah tangganya yang semakin pudar supaya bahagia dan sejahtera.

Apa yang anda boleh dilakukan
- Luahkan masalah yang selama ini dipendam, pilihlah masa yang sesuai untuk berbincang mengenainya.
- Sentiasa mendengar apabila suami bercakap, jangan sesekali memotong atau menyampuk percakapannya. Jadi teman mendengar yang setia.
- Mendahulukan keperluan dan permintaan suami daripada kehendak pihak lain sekali pun anak atau saudara mara.
- Menjauhi kata-kata dan tingkah laku yang boleh menyinggung perasaan suami.
- Bercuti atau menghabiskan masa berdua tanpa anak-anak bagi mengeratkan perhubungan suami isteri.
- Berhias dan memakai bau-bauan untuk suami.
- Berbicara dengan nada lembut dan baik ketika bersama suami.
- Pamerkan wajah riang dan senyuman manis ketika suami pulang.
- Tunjukkan gambar-gambar di saat gembira terutama pada hari perkahwinan dan percutian bersama- sama anak-anak.
- Berusaha untuk melayan suami mengikut kegemaran dan kesukaannya sama ada dari segi makanan dan keperibadian.
- Ketika suami sedang marah, isteri perlu mendiamkan diri kerana akan meredakan kemarahannya dan menghindari daripada pertengkaran.
- Tidak mudah merajuk dan mengeluh tetapi haruslah bersabar terutama ketika hati disakiti oleh suami.
- Selalu berdoa kepada Allah supaya kasih sayang berpaut dan suami kembali kepada kita.
- Fikirkan kebaikan pasangan selama ini. Jangan cari kelemahan tetapi keistimewaan yang ada padanya sehingga jatuh cinta kepadanya dahulu. Ini akan menimbulkan kembali kasih sayang yang mendalam terhadap pasangan.

InsyaAllah tips ini dapat membantu memulihkan rasa kasih dan sayang kita pada suami ataupun isteri...
post-footer-line-3

7th : Khas untuk Si Isteri

Fadhilat jadi Isteri!

Untuk mendapatkan keberkatan dan keredhaan Allah SubhanAllah Taala untuk muslimah adalah terletak pada tanggungjawab/ peranan isteri terhadap suami.

Antara tanggungjawab yang wajib untuk isteri mendapat lebih pahala adalah seperti dibawah :-

1. Memberi/membuat segelas air untuk suami
Fadhilat : mendapat pahala puasa sunat 1 tahun

2. Menyedia/memasak makanan yang mengenyangkan suami
Fadhilat : mendapat pahala haji dan umrah

3. Perkhidmatan yang diberi pada suami
Fadhilat : mendapat pahala yang tidak putus-putus

4. Menghamilkan benih suami
Fadhilat : mendapat pahala syahid

5. Isteri mandi Junub dengan suami
Fadhilat : pahalanya seperti sedekah 1000 ekor kambing pada fakir miskin

6. Suami meninggal dunia dahulu dari isteri dan meninggalkan anak
Fadhilat : Isteri mendidik anak itu menjadi seorang yg soleh/orang yang berguna dengan didikan agama yang
sempurna
. Maka suami tetap mendapat pahala dan menjadi benteng dari api neraka. dan sekiranya isteri
berkahwin lain, suami yangg meninggal itu tetap dapat pahala sekiranya didikan Isteri pada anak-anak berterusan dengan baik.

7. Isteri yang memandang suami dengan harmoni dan menyukakan
Fadhilat : seolah-olah berzikir kepada Allah

8. Sekiranya seorang isteri meninggal dunia dengan keredhaan suaminya dia terus masuk syurga!

hanya sekadar renungan bersama..apa yg zura tau, hanya hendak berkongsi bersama :)
post-footer-line-3

6th : Banjir Oh Banjir!!

Lima hari hujan lebat x berhenti...pada 31hb Januari 2011, pada hari Isnin pukul 12 pagi Segamat dinaiki air..Pada hari Ahad, penduduk Segamat dh jangka air akn naik, so ada penduduk yg dh sibuk memindahkan perabot mereka ke tempat yg lebih tinggi....

Pada Isnin pagi...air dh naik tinggi..ramai yg tersangkut untuk ke pejabat...Ayahku nk ke bank pun x dapat..sian ayah, jalan utama ke Kuala Lumpur n ke Johor Bahru ditutup...Maka tersangkut lah kami sekeluarga...x boleh nk ke mana2....Alhamdulillah rumah ayah atas bukit dan jauh dengan kawasan sungai..klau x rumah ayah pn di naiki air...cuma x dapat nk ke pekan Segamat je la..( so duduk umah je la jwpn nye...)

hari Rabu, air semakin surut dan jln ke Kuala Lumpur dh di buka...Alhamdulillah...(dpt juga pulang ke KL)
post-footer-line-3

5th : Misi 29.01.11

On 29th January 2011
Saturday

MISI hr ni adalah pergi menonton perlawanan bola sepak di antara pasukan SELANGOR vs pasukan KELANTAN. Bertempat di Stadium Shah Alam.

aku sungguh excited nk g...(x tau sbb pe, sbb ni bkn first time). Suamiku adalah Penyokong Selangor yg fanatik. setiap kali selangor ada game di Shah Alam adalah wajib bg nya untuk pergi menyaksikan n menyokong.

pkul 6.30 ptg camtu ak, suami, adikku (azie), nizam, yan n uda sampai di stadium. sampai saje di perkarangan stadium..uda trus g bli tiket masok...dulu harga RM10 seorang je.. kini (selepas M'sia menang) harga tiket RM 20 seorang.. Selepas bli tiket masuk..pe lg...time to shopping brg2 selangor...yg plg utama adalah g survey harga baju/ jersey musim baru Selangor. Harga yg d tawarkan dlm lingkungan RM 45~ RM 80.. ikut juga gred kain...

Ramai juga penyokong Selangor yg dh sampai awal...mcm2 gelagat penyokong Selangor sebelum masuk ke dalam Stadium. Terhibur juga la tgk aksi-aksi penyokong selangor ni.. Aku pn mula la kluarkan kamera ku...dan apae lg...bergambar sakan la kami..mcm2 pose..dr smpi di  stadium hgga la abis perlawanan.

::antara aksi2 di stadium::
Perlawanan kali ini tidak berpihak pada pasukan Selangor. Selangor kalah pada pasukan Kelantan (0-2). Apa-apa pun ak nk ucap TAHNIAH pada pasukan Kelantan. untuk pasukan Selangor...Teruskan usaha kalian untuk memenangi perlawanan yg akn datang.
post-footer-line-3

29.1.11

4th : Lepak's Time

on 28th January 2011
Friday

After balik dr kerja terus ke rumah baru kerna ada maintenance nk dtg tuk baiki flush yg rosak di bilik air utama...lama juga la menunggu...tepat kul 630 ptg, kerja membaiki kerosakan pn habis...aku n suami terus gerak ke pasar malam di Persint 2 (seminggu 2x, Selasa n Jumaat je tau) untuk mencari makan malam...( x larat nk masak, sbb mlm nnt nk gerak balik ke umah mak mertua)..so aku n suami pun jalan2 cari makan..untuk adik2 n ibu d rumah skali...menu menjadi pilihan ku n suami ialah mee rebus n kuey teow goreng...(fuh sedap gak la).

Selesai sahaja mkn mlm, aku n suami trus gerak balik ke keramat...smpi sahaja di keramat trus gerak pula ke kedai makan berhampiran kerana adik ipar ku x mkn lg..suami ku terus menghubungi sepupunya (shasha n emi) lpk mkn bersama...bile masing2 dh kenyang pe lg..jln2 time r..lokasi utama ialah danau kota.

Setiba di Danau Kota, mcm biasalah..mst jln sesak ngn kreta n orang. Misi utama ke Danau, untuk mencari baju ala2 askar untuk uda. Uda ada staff party pd hr Selasa ni..so temanye ala2 "combat''...pusing pnye pusing...alhamdulillah..jumpa ape yg uda cari...Selesai je cari brg uda..hujan gerimis membasahi Danau Kota. so...pe tggu lg, C A B U T la....hehehe.kitaorg trus pulang ke rumah...n tdoooo time!!!! krn keletihan..

Esok ada MISI lain...so tggu ceritanya plak ye... ;)
post-footer-line-3

3rd : 7 Ayat Cinta

Sabda Rasulullah SAW:

Barangsiapa yang hafal dan
mengamalkan tujuh kalimah ini akan
dimuliakan oleh Allah dan malaikat dan
akan diampuni dosa-dosanya walau
sebanyak buih di lautan..

1.bismillahhirrahmannirrahim:
 pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.

2.alhamdulliah:
 pada tiap-tiap habis melakukan sesuatu.

3.astagfirrullah: 
jika tersilap mengatakan sesuatu yang buruk.

4.insyaallah: 
jika ingin m├╣elakukan sesuatu pada masa akan datang.

5.lahaulawalaquataillahbillah:
 bila tidak dapat melakukan sesuatu yang agak berat 
atau melihat sesuatu yang buruk.

6.innalillah:
 jika menghadapi musibah atau melihat kematian.

7.laailaahaillallah:
 bacalah sepanjang siang dan malam sebanyak2nya.

*p/s: Amalkanlah selalu moga-moga kita tergolong dikalangan orang yang terpilih oleh Allah. InsyaAllah

post-footer-line-3

28.1.11

2nd : Celebration

On 25th January 2011
Tuesday, 12.00 am
Pak Ali Kopitiam's, Danau Kota


Bersama mereka yg terlibat
Pada 25hb yg lepas adalah hari lahirku yg ke-26 tahun, Secara jujurnya aku terlupa pd hari lahirku sendiri kerana terlalu bz menguruskan hal - hal keluarga...(",) Pada awalnya ak ingin berehat saja d rumah, ttp suami mengajakku ke keramat krn katanya adiknya rindu padanya n ingin makan bersama, so aku ikut kan la hajat suamiku walaupun dalam keadaan penat. Tak terlintas pun di kepala yg suami ingin menyambut hari kelahiran ku. Biasanya dia akn belanja mkn mlm sahaja.

Shasha, emy dan uda tlh lama tggu kami di Pak Ali Kopitiam, setibanya d sana. kami trus order makan kerna masing2 dh kelaparan...selesai je mkn aku rancak berbual ngn shasha smbil melihat gelagat shasha n emy yg slalu menggelikan hatiku...hahahahaha...tanpa ku sedari jam dh menunjukan pukul 12 pagi dan kejutan bermula....suamiku,shasha, emy n uda trus menyanyikan lgu "Happy Bithday To U" time tu Allah S.W.T je tau perasaan aku pd masa tu...(nk nangis pn ade, tp cover baik je) tahun pertama menyambut bersama suami tersayang..walaupun ianya x seberapa hebat sperti candle light dinner (wah berangan tinggi nye...) tp ia ckup bermakna buatku n xkn ku lupa hingga akhir hayat...Thank u  so much abg kerana menjd mastermind...n x lupa juga pada yg terlibat n yg menginggati hari lahirku...ucapan kalian adalah bermakna sekali...luv u all!!!

Bila bercerita ttg ''surprised party'' ni ..teringat zaman sekolah n kolej..time tu masa form 5, n kat kolej (x lupa juga di Otai Corner)..mmg tak boleh aku lupakan hgga sekarang...n smpi bila-bila pn. Oh ye..hampir terlupa..thanks pada adiku yg membaling telur pd ku di waktu subuh...smpi bilik bau telur... ;)


post-footer-line-3

27.1.11

1st : Akhirnya..ada BLOG ;)

27th January 2011
Thursday

Akhirnya..siap juga blog aku...asalanya aku plan nk create on 25th January 2011 sempena umurku 26 thn...(dh makin dewasa rupanya aku ni ;) tp x tggi2 juga ye...hahahaha)
tp x berkesempatan sbb terlalu bz uruskan kemasukan rumah baru. Hingga plan nk hangout ngn my bff di ikea terpaksa di tangguhkan (maaf ye ad n ayie), next time kte plan lg ye...(b4 22 february ni tau ;])

Sebagai permulaan story, biarla aku perkenalkan diriku serba sedikit ye ;

Namaku : Norazura Bt Abd Khalil
Umurku : kini 26thn
Statusku : telah berkahwin...isteri kepada Rabuan Arifin
Asalku   : dilahirkan di Melaka (di besarkan di Selangor)
Menetap: kini tinggal di Putrajaya

hmmm..tu je la kowt..x tau pe lg yg nk crita ttg diri sendiri.. ( klau nk thu lebih lanjut ttg diriku tnya la pd my bff ..sbb dorg lebih mengenali diri ini.. if yg baik kalian dgr....baik lah ak....if yg buruk, buruk la aku...)
post-footer-line-3